Kırık İyileşmesi Nedir?
Kırık iyileşmesi, vücudumuzun bir kemik kırığının onarımını kolaylaştırdığı ve gerçekleştirdiği proliferatif bir fizyolojik süreç olarak tanımlanabilir.
Kırıklar Ne Kadar Sürede İyileşir?
Kırıkların iyileşme süreci 6-8 hafta gibi bir bandı bulmaktadır. Fakat bu süreç hastanın yaşı, kırığın şekli, kırılan kemiğin türü, kırığa yol açan travmanın çeşidi, kırık çevresindeki yumuşak dokuların durumu, kullanılan alçı veya atelin tipi ve kullanım süresi, beslenme, istirahat, eşlik eden ek hastalıklar, kullanılan ilaçlar gibi faktörlere bağlı olarak daha uzun ya da daha kısa da olabilir.
Kırık Sonrası Süreçte Neler Yapmalıyım?
Öncelikle sabırlı ve azimli olmalıyız. Kırık sonrası süreç uzun, sıkıcı ve ağrılı olabilmektedir.
Önemli olan bu sürecin nasıl yönetildiğidir.
Alçı ve atel döneminde hekiminizin tavsiyelerini dinlemek alçı ve atel kullanım süresini kısaltıp kırıklarınızın düzgün ve tam kaynayabilmesi için çok önemlidir.
Bu tavsiyeleri dinlemek alçı ve atel sonrası fizyoterapi sürecinin de işleyişi açısında hayati önem taşımaktadır.
Kırık Sonrası Fizyoterapiye Ne Zaman Başlayabilirim?
Fizyoterapi sürecine başlayabilmeniz için kırık olan bölgede tam kaynama iyileşme sağlanmalıdır.
Hekiminizle görüşerek kırığınızın iyileştiğini ve kaynamasının sağlandığını öğrendikten sonra hekiminizin uygun gördüğü tarihlerden sonra fizyoterapi sürecine başlanabilir.
Bu sürede vakit kaybetmemek fizyoterapi süreciniz için çok önemlidir.
Erken başlanan bir fizyoterapi sürecinde kısıtlanmış hareketlerin geri kazanımı, ağrı yönetimi ve normal yaşama dönüş çok daha hızlı ve efektif olmaktadır.
Kırık sonrası fizyoterapi sürecinde sabır, motivasyon ve size özel düzenlenen tedavi programına aktif katılım seviyesi ne kadar yüksek olursa başarı oranı ve fizyoterapi sürecinden alacağınız verimde bir o kadar artacaktır.
Bu süreçte bir diğer önemli faktör ise hasta ve terapistin uyumudur. Uyum ne kadar yüksekse tedavi sonrası başarı oranı da aynı şekilde yükselecektir.